Page 1 of 2

Graphics (mouse?) lags and freezes

Posted: Fri Mar 27, 2020 4:27 pm
by xses
Hey all I need some help.
I'm running OSX Catalina with opencore and almost all things are running without a problem but I think i have gpu issue (RX 570) it gets very laggy when hovering with the mouse on text or corners of windows. I've searched for help in discord and other places but I didn't find any solution.

Mainboard
Gigabyte Aorus B450 Pro Wifi
CPU
Ryzen 5 2600
GPU
RX 570
Bootloader
OpenCore 0.5.6

Re: Graphics (mouse?) lags and freezes

Posted: Sat Mar 28, 2020 9:51 am
by BNO
I am experiencing basically the same kind of issues.

System:
Ryzen 7 3800X
ASUS Prime X470 Pro
32GB RAM
ASUS Strix Vega 56
Cataline 10.15.3 (but had these issues already in 10.15.1)
I am still on OpenCore 0.5.4

Everything else in my system is working perfectly. Those lags are annoying, but not a deal breaker at the moment. However it would be great to get them resolved.

Re: Graphics (mouse?) lags and freezes

Posted: Fri Apr 03, 2020 9:28 am
by ilianivanov
Hello i had the same problem and i solved it. Just go in to your bios and find this.
1. Boot into UEFI (F2 or DEL).
2. Select 'Advanced > Super IO Configuration'.
3. Set Serial Port to 'Disabled'.
Disable the SuperIO and i think you will be fine.

Re: Graphics (mouse?) lags and freezes

Posted: Wed Apr 08, 2020 11:07 pm
by lazyusername
I'm having this same issue, but SuperIO was already disabled. I'm getting some mean mouse and keyboard lag.

Re: Graphics (mouse?) lags and freezes

Posted: Sat Apr 11, 2020 4:31 pm
by Rickyandika
I have the same exact problem. My mouse stutters a lot especially when the CPU is at work
Ryzen 2609
Asrock ab350
Rx 580 4gb saphire nitro +
Wired mouse and keyboard
On OC 0.5.6 and noticeably worse on 0.5.7
Any help?

Re: Graphics (mouse?) lags and freezes

Posted: Sun Apr 12, 2020 3:10 am
by plesit
maybe you can try to change your pcie (default=auto) to gen3 on bios

Re: Graphics (mouse?) lags and freezes

Posted: Fri Apr 24, 2020 1:02 pm
by Rowdyrod
Most of these issues can be resolved with correct USB port mapping. Here is a link to a nice guide.
https://aplus.rs/2020/usb-mapping-how/

Re: Graphics (mouse?) lags and freezes

Posted: Tue Apr 28, 2020 7:48 am
by ivan20032003
I have this issue too with my setup. I believe the quickest way to identify if you have this issue is to cmd+shift+4 to try taking a screenshot. This seems to be a behavior that comes with this weird cursor bug

Re: Graphics (mouse?) lags and freezes

Posted: Tue Apr 28, 2020 10:37 am
by dkrzywko
Had the same issue and was driving me crazy. I managed to fix it by disabling 4G encoding in Bios (after this step alone it wouldn't boot) and adding npci=0x2000 to my boot args in config.plist.

Re: Graphics (mouse?) lags and freezes

Posted: Thu Apr 30, 2020 8:47 pm
by Ghoultokyo
Same here...
ilianivanov wrote:Hello i had the same problem and i solved it. Just go in to your bios and find this.
1. Boot into UEFI (F2 or DEL).
2. Select 'Advanced > Super IO Configuration'.
3. Set Serial Port to 'Disabled'.
Disable the SuperIO and i think you will be fine.
I cannot even find this setting in my humble Gigabyte a320 bios
dkrzywko wrote:Had the same issue and was driving me crazy. I managed to fix it by disabling 4G encoding in Bios (after this step alone it wouldn't boot) and adding npci=0x2000 to my boot args in config.plist.
I did with,but the problem still persists :(